Jump to content

Welcome to OldStyle Community!


Bun venit pe OldStyle Community, ca pe cele mai multe comunitati, trebuie sa te inregistrezi pentru a putea vizualiza categoriile sau topicurile sau pentru a putea posta.

Beneficiile unui cont:
 • Navigarea pe un forum bine pus la punct.
 • Profesionalism, seriozitate si maturitate.
 • Servere de calitate maxima.
 • Privilegiul de a invata si a afla lucruri noi.
 • Posibilitatea de a cunoaste oameni si de a-ti face prieteni.
 • Sansa si sprijinul de a-ti dezvolta planurile si ideile in lumea internetului.
Fi o parte din OldStyle Community conectandu-te sau inregistrandu-te pe ea.
 
Guest Message by DemOnJR

Photo

Informatii PHP si Tutorial Scriere PHP


 • Please log in to reply
No replies to this topic

#1
pZn

pZn
 • + Members
 • 15 posts
 • Nume:
  Binu
 • Player:
  pZn
 • Varsta:
  17
 • Steam:
  Nu am
 • Oras:
  Com. Sichevita
 • Tara:
  Bucuresti
 • Offline

INTRODUCERE

 

Limbajul PHP a fost creat in anul 1994 de catre Rasmus Lerdorf, care incerca sa-si personalizeze propria pagina Web; din acest motiv limbajul a fost numit initial PHP adica: Personal Home Page (pagina de baza personala). Ulterior limbajul a fost perfectionat, utilitatea si caracteristicile sale s-au dezvoltat treptat, ajungand sa aiba semnificatia Hypertext Preprprocesor (PHP). Preprocesarea consta in aceea ca datele sunt interpretate(preprocesate) de catre serverul Web inainte ca acesta sa genereze cod HTML.

PHP este una dintre cele mai interesante tehnologii pentru site-uri si programare web, imbina caracteristici dintre cele mai complexe cu simplitatea în utilizare. PHP a devenit un instrument de frunte pentru dezvoltarea aplicatiilor Web. Spre deosebire de alte instrumente pentru aplicatii Web, cum este Perl, PHP este un limbaj de programare comod pentru începatori, chiar si pentru cei care nu au mai desfasurat activitati de programare.

Daca sunteti un cunoscator al limbajului HTML, dar nu aveti experienta în materie de programare, va puteti pune întrebarea: care sunt functionalitatile suplimentare pe care le poate asigura cunoasterea limbajului PHP? Ca si alte limbaje de scripting pentru Web, PHP va permite sa furnizati un continut Web dinamic, adica un continut Web care se modifica automat de la o zi la alta sau chiar de la un minut la altul. Continutul Web este un element important în sustinerea traficului unui sit Web; de regula, vizitatorii nu vor mai reveni la o pagina Web care contine aceleasi informatii ca si cele prezentate la ultima vizita. Pe de alta parte, siturile Web frecvent actualizate pot atrage cantitati enorme de trafic. 
Mai mult, spre deosebire de limbajele de scripting, precum JavaScript, PHP ruleaza pe serverul Web, nu în navigatorulul Web. În consecinta, PHP poate obtine accesul la fisiere, baze de date si alte resurse inaccesibile programului JavaScript. Acestea constituie bogate surse de continut dinamic, care atrag vizitatorii. In plus, putem folosi limbajul PHP pentru a generera cod Java Script.

Secventele de cod PHP pot fi incluse intr-un fisier HTML; ulterior serverul Web va identifica aceasta secventa de cod , va procesa acesta secventa de cod generand cod HTML iar la final va inlocui secventa de cod PHP cu codul HTML.

Printre caracteristicile cele mai importante ale imbajului enumeram: 
        - simplicitate : acest limbaj este simplu de folosit, fiind accesibil si ne-programatorilor. Datorita acestui fapt el a devenit cel mai popular limbaj de script pentru generarea de pagini HTML dinamice. 

 - usor de folosit : limbajul are o sintaxa asemanatoare limbajului C, care este foarte popular in randul programatorilor. De aceea programatorii care au cunostine de C sau Perl vor face foarte rapid trecerea spre PHP. Pe de alta parte anumite aspecte cum ar fi: declararea si folosirea variabilelor este mult simplificata in PHP, spre deosebire de C++ sau alte limbaje de nivel inalt. 

        - eficienta : specificatiile limbajului includ folositea tehnicilor de POO (Programare orientata pe obiecte) iar acest lucru contribuie la marirea productivitatii: un programator PHP poate folosi module scrise de un alt programator fara sa fie nevoit sa cunoasca detalii specifice de implementare a codului. 
        - cross-platform : exista implementari ale limbajului pe mai multe sisteme de operare, cele mai populare fiind cele de pe sistemele Linux si Windows. In acest caz daca scriem cod PHP care ruleaza pe un sistem Linux, ulterior vom putea folosi acest cod pe un server care ruleaza Windows si viceversa. 
        - gratis : PHP reprezinta un program Open Source, oricine poate folosi acest limbaj fara a fi nevoit sa plateasca ceva. De asemenea utilizatorii au access la sursele PHP (scrise in limbajul C). Site-ul oficial al limbajului PHP se afla la : 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

, datorita popularitatii acestui limbaj exista numeroase site-uri Web care prezinta informatii despre PHP, exemple de cod, forum de discutii , etc.

Acest curs de initiere in PHP si MySQL este menit a prezenta elemente introductive de programare si dezvoltare a paginilor web folosind PHP. Este important sa retineti ca nu reprezinta decat un punct de plecare cu lectii si tutoriale php introductive. Dezvoltarea Web este o activitate solicitanta, iar viitorul dezvoltator Web trebuie sa dispuna de multe abilitati, printre care si pe aceea de programator. Dezvoltatorii Web începatori vor gasi în aceast curs un prim pas util si amical în activitatea de programare în PHP.

 

 

Scrierea scripturilor PHP elementare

 • Invatati sa creati un script PHP cu cele mai simple instructiuni PHP

 • Invatati sa documentati si sa executati un script PHP

Un script PHP poate fi foarte simplu sau foarte complex. Totusi, scrierea chiar si a unui script PHP complex este relativ simpla, necesitand doar un editor de texte obisnuit. In aceasta lectie veti invata modul de creare si de executare a programelor PHP, veti invata sa creati scripturi PHP simple, care afiseaza in navigatorul web un text simplu. De asemenea, veti invata sa va documentati scripturile, astfel incat dumneavoastra si alte persoane sa puteti intelege rapid scopul si structura acestora.
Mai intai trebuie sa instalati un server web (Apache) si modulul pt. limbajul PHP, acestea sunt gratuite, le puteti gasi pe net si instala pe fiecare, dar pentru incepatori e recomandat un program care le are deja configurate (si cu MySQL), precum WampServer, sau sa incarcati scriptul pe un server web unde este instalat PHP.
Daca nu aveti deja instalat PHP, descarcati de aici -> 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

, dezarhivati si instalati programul. (cand este pornit, veti observa o iconita specifica in colltul cu ceasul).
Fisierele .php in care veti scrie scripturile trebuie sa le salvati in directorul www din "wamp", apoi, ca sa le testati scrieti in browser adresa 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

 

1. Scrierea scripturilor PHP

Pentru a crea scripturi PHP, majoritatea programatorilor PHP folosesc un editor de texte obisnuit. Puteti folosi orice editor de texte doriti. Sub Microsoft Windows puteti utiliza programul Windows Notepad. Daca preferati, puteti folosi editoare specializate, gen Notepad++. Totusi, trebuie sa tineti cont sa fie un editor de text ce salveaza fisierele cu format text obisnuit simplu.
Daca folositi UNIX sau Linux, puteti crea scripturi PHP folosind un program precum "vi", "emacs" sau "pico".
Programul in sine nu conteaza, atata vreme cat poate crea fisiere text ASCII.

Nota : - Unele editoare de texte, precum "Notepad++" sau "vi", asigura un suport special pentru scrierea programelor PHP. De exemplu, au o caracteristica de colorare a elementelor de sintaxa ce determina scrierea diferitelor elemente ale codului PHP in culori diferite. Procedeul de colorare a elementelor de sintaxa faciliteaza depistarea erorilor din programele proprii.

2. Scrierea scheletului programelor PHP

Fiecare program PHP include doua linii speciale, care indica serverului PHP ca textul cuprins intre cele doua linii este alcatuit din instructiuni PHP. Practic, aceste linii pot fi asimilate copertelor unei carti, care pastreaza unitatea programului dumneavoastra PHP. Intre aceste doua linii vor fi scrise instructiunile PHP. Pentru a incepe sa scrieti un program PHP, deschideti editorul dumneavoastra de texte si introduceti urmatoarele doua linii :

<?php 
?>

Acesta este un cod de inceput si nu afiseaza nimic.

Apoi, salvati scriptul dumneavoastra sub forma de fisier text, in directorul "www" din "wamp", cu un nume care respecta urmatoarele reguli:

 • Este recomandat ca numele fisierului sa fie alcatuit numai din caractere minuscule, cifre si liniute. Utilizarea de spatii, majuscule si alte caractere ar putea crea probleme pe sisteme de operare diferite.
 • Extensia numelui fisierelor trebuie sa fie .php.
 • Asigurati-va ca ati ales un nume semnificativ, care sa descrie functia scriptului dumneavoastra, astfel incat sa-l puteti identifica rapid dupa saptamani sau chiar luni de la crearea acestuia. Veti descoperi ca liniutele sunt utile pentru separarea cuvintelor care alcatuiesc numele fisierului, marind astfel lizibilitatea acestuia. De exemplu, un fisier care contine un script PHP ce va permite sa vizualizati salariile angajatilor poate primi numele "saarii-angajati.php". Chiar si la mult timp dupa crearea fisierului respectiv, nu veti avea probleme in a determina scopul acestuia.

 

3. Afisarea datelor de iesire intr-un browser Web

Programele PHP executa trei categorii de operatii elementare:

 • Obtin date de la un utilizator.
 • Executa prelucrari ale datelor, respectiv obtine accesul la datele stocate in fisiere si baze de date si le manipuleaza.
 • Afiseaza date astfel incat un utilizator sa le poata vizualiza.

Primele doua operatii sunt oarecum mai dificil de realizat decat cea de-a treia. Totusi, afisarea datelor astfel incat acestea sa fie vizibile utilizatorului este o operatie foarte simpla. Asa cum paragrafele unui text scris sunt compuse din propozitii, programele PHP sunt alcatuite din instructiuni. Regulile care controleaza formarea propozitiilor se numesc sintaxa. Acelasi termen este folosit si pentru a desemna regulile care guverneaza formarea instructiunilor PHP.
Iata un exemplu pentru crearea instructiunii PHP care trimite date de iesire la un browser Web, astfel incat acestea sa fie vizibile pentru un utilizator:

<?php
echo "scrieti aici un text oarecare";
?>

Observati ca instructiunea incepe cu un cavant "echo" si se incheie cu un caracter punct si virgula (3.gif.
Constructia echo trimite datele de iesire care vor fi afisate de browser.
Ghilimelele duble se folosesc pentru delimitarea unei expresii de tip text, in cazul nostru "scrieti aici un text oarecare" (se pot folosi si ghilimele simple).
In locul propozitiei "scrieti aici un text oarecare" puteti plasa aproape orice text, cu exceptia altor ghilimele. Totusi, pentru moment, trebuie sa includeti numai litere, cifre, spatii si semne de punctuatie folosite in alfabetul latin, precum virgula, caracterul punct si virgula, punctul, semnul de intrebare si semnul exclamarii. De asemenea, puteti include caracterele < >, folosite pentru delimitarea etichetelor HTML, respectiv caracterul /, folosit pentru a indica membrul de inchidere al unei perechi de etichete HTML.
De exemplu, iata o instructiune PHP care are drept date de iesire un fragment dintr-un vers din Scrisoarea a III-a de Eminescu:

<?php
echo "<h2> Iata vine-un sol de pace…</h2>";
?>

- Ca sa vedeti rezultatul, salvati fisierul cu acest cod in directorul www din "wamp", de exemplu cu denumirea teste.php si apelati in browser adresa 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

(programul WampServer trebuie sa fie pornit).

Perechea de etichete H2 determina formatarea datelor de iesire ca titlu HTML de nivel 2.

Scripturile PHP pot fi incluse si in fisiere cu cod HTML, ca in urmatorul exemplu (dar salvate cu extensia ".php"):

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> 

<html> 
<head> 
<title>Test PHP</title> 
</head> 
<body> 
<?php
echo "<h4> Exemplu de script PHP inclus in HTML</h4>" ;
?>
</body> 
</html>

In browser va aparea :

Exemplu de script PHP inclus in HTML

Pot fi incluse si scripturi mai complicate ce contin zeci sau chiar sute de linii, atata timp cat acestea sunt incluse intre cele doua linii specifice limbajului PHP: 
            <?php
            ?>

4. Documentarea unui script PHP

In afara de a furniza nume descriptive fisierelor ce contin scripturile dumneavoastra PHP, e necesar sa includeti in interiorul fiecarui script atat comentarii care sa permita unui cititor sa determine cu usurinta utilitatea scriptului, cat si alte informatii referitoare la script. De exemplu, puteti include un comentariu care precizeaza numele autorului scriptului si ce face acesta.
Iata un model sintactic pentru comentariile PHP:
// Scrieti aici comentariul dumneavoastra (pe o singura linie) 
Dupa cum se poate vedea, un comentariu incepe cu doua caractere slash, urmate de un spatiu. În continuare, linia contine comentariul dumneavoastra, care poate include orice caractere doriti, inclusiv caractere speciale.
Iata un exemplu simplu de script PHP care include comentarii:

<?php

// Script de la MarPlo.net
// Acest script afiseaza un mesaj vizibil pentru utilizator.
echo "Acesta este un script foarte simplu.";
?>

 

Nota: Fiecare linie a comentariului trebuie sa inceapa cu doua caractere slash //. Totusi, puteti crea un comentariu din mai multe linii si in alte moduri. Iata un exemplu:
/*
Acesta este un comentariu pe mai multe linii.
Poate fi alcatuit dintr-un numar oricat de mare de linii.
*/

Pentru a adauga un comentariu alcatuit din mai multe linii, scrieti la inceput caracterele /*, iar la sfarsit trebuie sa se incheie cu caracterele */. Intre cele doua perechi de caractere, puteti scrie orice text doriti, folosind oricate linii doriti.

 

5. Executarea unui script PHP

Dupa ce ati creat un script PHP, veti dori sa-l executati.
Sa luam un alt exemplu, ce contine cod HTML si comentarii:
Deschideti editorul dumneavoastra de texte si introduceti urmatoarele linii :

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> 
<html> 
<head> 
<title>Test PHP</title> 
</head> 
<body> 

<?php
// Script test
// Acest script afiseaza un mesaj vizibil pentru utilizator.

echo "Primul meu script PHP.";
?>

</body> 
</html>

Salvati fisierul cu numele test-script.php
Daca ati instalat un server de PHP pe calculatorul dumneavoastra, salvati fisierul in directorul www al serverului. 
Deschideti browserul si scrieti adresa URL 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!


Daca nu aveti instalat un server de PHP pe calculator, incarcati (prin FTP) fisierul test-script.php pe un server pe web unde este instalat PHP. 
Dupa ce v-ati incarcat fisierul cu scriptul, sunteti pregatit pentru a obtine accesul la acesta. Deschideti browserul Web si apelati adresa URL asociata scriptului dumneavoastra. Adresa URL trebuie sa fie alcatuita din adresa URL identificata de administratorul serverului unde ati incarcat scriptul, urmata de un slash (/), urmata de numele fisierului care contine scriptul dumneavoastra. Daca adresa URL se incheie deja cu un caracter slash, nu trebuie sa mai inserati inca un asemenea caracter inainte de numele scriptului dumneavoastra.
De exemplu, daca domeniul serverului unde ati incarcat scriptul e 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

 ca adresa URL a catalogului care contine scripturile dumneavoastra PHP, puteti obtine accesul la scriptul dumneavoastra prin intermediul adresei URL 

Please Login HERE or Register HERE to see this link!


Daca ati tastat corect adresa URL a scriptului dumneavoastra, iar scriptul respectiv nu contine erori, veti vedea datele de iesire ale scriptului dumneavoastra. Felicitari! Ati devenit programator PHP!


 • 0


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users