Jump to content

Sign in to follow this  
Kolibri^

Router wireless compatibil Telekom

Recommended Posts

Routerul oficial Telekom

 Cu câțiva ani în urmă scriam un articol similar despre un router wireless compatibil Romtelecom(router pe care îl folosesc și acum deși lucrurile s-au schimbat). Postarea de atunci era mai mult o recenzie la ce îmi cumpărasem și un ghid de instalare al routerului.

Timpul a trecut și coincidența a făcut să dau peste un site de recenzii a multor produse electrice/electronice. Un anume articol mi-a atras atenția și mi-a amintit de vechea postare. Tocmai de aceea, în acest articol voi detalia puțin ce caracteristici au routerele compatibile Telekom, dar și o parte din terminologia ce am văzut că adesea este ambiguă.

 

Routerul oficial oferit de către provider

Încep prin a vă prezenta routerul oficial. Cu siguranță este compatibil și funcționează ceas, iar dacă nu vrei să te complici inutil atunci e cea mai bună alegere. Eu totuși prezint lucrurile puțin diferit. Să vă explic de ce: cu câțiva ani în urmă(să fie vreo 4 sau 5) aveam un modem simplu ce avea doar câteva mufe Ethernet – niciun WiFI. Ca tot omu, am vrut să îmi modific modem-ul așa că am sunat la Romtelecom. Dumnealor mi-au oferit un router ce costa vreo 200 de lei. Nu prea mi-a convenit și-atunci m-am hotărât să caut alternative, desigur, funcționale.

Standarde router Telekom

 Aici putem vedea bucata esențiala – întreaga familie de standarde ADSL. Pe lângă ele se mai vorbește de un standard VDSL și WLAN. Ce sunt acestea, voi vorbi în cele ce urmează:

 

Router vs. modem

Înainte de toate, merită să clarificăm terminologia – poate și fiindcă adesea, eu o încurc. Routerul e un device ce permite altor device-uri să comunice între ele, deși acestea se află pe două  subneturi diferite. Să traducem în termeni practici: la un router normal vedem două fire distincte(se mai numesc interefețe) – ambele păstrează același standard, Ethernet. Un exemplu de router e cel wireless.

Ethernet, la rândul său, este un standard pentru transmiterea datelor, fie că vorbim de semnale electrice, electromagnetice sau de lumină. Aici auzim des de două standarde:

IEEE 802.3 – standardul pentru Ethernet LAN

IEEE 802.11 – standardul pentru Wireless

Alte standarde sunt și pentru fibră optică, infraroșu, Bluetooth sau alte canale de comunicație.

Totuși, ca notă de final rămâne o mica confuzie dintre router și modem.

Modemul e ca un traducător în electronică(modulator-demodulator). El schimbă semnalul dintr-o formă(codificare) în alta. Un modem ADSL schimbă acele semnale ADSL(cu frecvențe variate) în semnale binare(cum este la standardul WLAN).

1. Standardul ADSL

Încep prin a vă spune că ADSL, Ethernet și Router sunt trei lucruri diferite.

Un router ADSL este o combinație de:

un modem ADSL

un router

ADSL nu e o interfață, e o tehnologie de transmitere a datelor. ADSL folosește o mulțime de frecvențe(aici mă refer la frecvențele semnalelor electrice). Standardul real este de fapt DSL(Digital Subscriber Line), ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) e doar o variantă în care canalul de comunicație e asimetric: în termeni practici vedem asta tot timpul – download-ul e mult mai rapid ca și upload-ul.

ADSL2+  dublează bandwidth-ul folosit pentru descărcarea datelor și poate ajunge pănă la viteze de 20 MB/s pe linii telefonice care nu sunt la mai mult de 1,6 km de ruoter.

Benzile de frecvență ADSL

 2. Standardul VDSL

VDSL(Very High Bitrate Digital Subscriber Line) e mai aproape de Internetul prin cablu atât în viteză cât și comportament în comparație cu ADSL. Poate fi de până la 5 ori mai rapid pentru download și chiar de 10 ori mai rapid pentru upload. Vitezele maxime de upload merg undeva la 60 de MB/s dacă ești în apropierea providerului. VDSL reușește acest lucru prin utilizarea mai eficientă a liniilor telefonice care scurtează efectiv distanța pe care trebuie să o străbată semnalul. Rezultatul este un bandwidth ridicat și o performanță în medie mai mare decât în cazul ADSL.

 

În concluzie, atunci când vreți să vă cumparați un router Telekom, asigurați-vă că suportă standardele ADSL și cu siguranță va funcționa. Într-o notă de final, chiar la începutul articolului am vorbit de un anume articol. Acela conține o listă cu cele mai 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×