Jump to content

Recommended Posts

Community Enterprise Operating System (CentOS,http:// http://www.centos.org) este una dintre cele mai interesante și solide distribuții GNU/Linux existente pe piață. Echipa de dezvoltatori condusă, de la Londra, de Karanbir Singh nu își propune să realizeze o distribuție originală – dimpotrivă. Folosind codul-sursă publicat de compania Red Hat sub licență GPL, CentOS are ambiția de a rămâne cât mai aproape de produsul Red Hat Enterprise Linux (RHEL) al companiei amintite. Practic, din distribuția Linux sunt înlăturate doar logo-urile și referirile juridice de orice fel la firma Red Hat, iar sistemul de actualizare online al programelor este modificat astfel încât să nu se utilizeze ca sursă serverele private ale acesteia (rețeaua Red Hat Network – RHN).
 

Pentru cei care doresc să cunoască amănunțit software-ul Red Hat înainte de a încheia un contract de subscripție, ca și pentru firmele foarte mici, CentOS se dovedește a fi o soluție extrem de stabilă, necostisitoare și o excelentă platformă de testare. Pentru distribuitorul american, beneficiile „simbiozei” cu comunitatea CentOS se regăsesc sub forma unui număr mare de programatori și testeri care participă permanent la îmbunătățirea și depanarea principalului produs al companiei.
 

Dacă Fedora – o distribuție sprijinită oficial de către Red Hat – reprezintă varianta „timpurie” a software-ului, în forma ei incipientă, de testare, Red Hat Enterprise Linux și CentOS sunt forma „matură” a acestuia, care se întoarce către comunitate după procesul formal de selecție, rafinare și control de calitate pe care compania îl aplică Linux-ului. Modelul de afaceri funcționează cu mare succes: bursa americană NYSE Euronext, producătorul de filme DreamWorks, lanțul de hoteluri Marriot, banca GE Money, Mazda Austria GmbH sau Poliția din Saxonia Inferioară sunt numai câțiva dintre clienții importanți care au făcut ca Red Hat să fie azi una dintre cele mai prospere companii IT din lume.
 

Versiunea 6.0 a distribuției CentOS a fost lansată pe 10 iulie 2011. Ea a fost foarte așteptată de către utilizatori și entuziaști: de obicei, o variantă CentOS urmează distribuției Red Hat Enterprise corespunzătoare cam după două-trei luni; CentOS 6.0 a fost lansat după mai bine de opt luni de așteptare. Dar echipa de dezvoltatori – care include și câțiva români – nu a dezamăgit comunitatea: software-ul este atent testat și stabil și și-a arătat calitățile încă din prima zi după lansare. Din păcate, nu există posibilitatea upgrade-ului la CentOS 6.0 pornind de la o versiune anterioară; altfel, probabil că răspândirea distribuției ar fi fost deja mult mai mare.
 

Pe plan tehnic, CentOS 6.0 aduce noutăți semnificative, cum ar fi: suportul pentru sistemul de fișiere ext4, posibilitatea folosirii noilor discuri rapide SSD, îmbunătățiri privind consumul de energie în centrul de date, mecanisme de securitate mai rafinate (securitatea informatică Red Hat fiind certificată internațional la un nivelul exigențelor militare), noi interfețe grafice (KDE 4.3), precum și progrese masive în tehnologiile de virtualizare (la nivel de server și la nivel de desktop). De altfel, compania Red Hat este unul dintre „jucătorii” de prima mână în virtualizare, mai ales pentru centre de date mari și servere critice.
 

Spre deosebire de Red Hat Enterprise Linux și de Debian, distribuția CentOS nu oferă decât variante pentru platforme compatibile IBM-PC (Intel/AMD), în arhitecturi de 32 și 64 de biți. CentOS este forma de GNU/Linux aleasă pentru cele mai multe servere Web ce se găsesc acum online; asta îl face să fie o distribuție foarte populară, cu documentație bogată și suport contra-cost ușor de procurat. În particular, din cauza similitudinii software-ului, documentația oficială Red Hat, disponibilă gratuit la adresa

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
, este aplicabilă și pentru versiunea corespunzătoare de CentOS.
 

Pentru aceia dintre Dvs. care doresc să instaleze CentOS pe serverele proprii, distribuția este accesibilă liber (legal) și gratuit. Imaginile .iso ale discurilor de instalare – două DVD-uri pentru versiunea de 64 biți, un singur DVD (DVD-R) pentru versiunea de 32 biți – pot fi procurate de la

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
sau descărcate prin protocolul BitTorrent folosind fișierele .torrent oficiale. Pentru fiecare dintre cele două arhitecturi hardware mai sunt disponibile și câte un CD minimal de instalare prin rețea (netinstall-CD), precum și câte un LiveCD, care poate fi utilizat pentru testare fără instalare pe harddisk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×